REKLAM VE MEDYA OKURYAZARLIĞI
LUPPO REKLAMI
EĞİTİMCİ BAKIŞ ACISI
Bu reklam çocuklara paylaşmamayı öğretiyor. bir şeyleri elde etmek için savaşmayı, ortalığı birbirine katmaları gerektiğini ve bunun kötü bir şey olmadığını gösteriyor. Çocukların annesi ise evin dağınıklığına karşı hiç bir şekilde tepki vermiyor. Sanki çok normal bir durummuş gibi başka bir muhabbet açıyor. Bu durumları izleyen çocuklar için gördüğü yanlış davranışları ise normal bir davranış gibi algılayıp bu davranışları gösterebilirler. yanlış bir örnek oluyor çocuklara.
Paylaşmamak için savaşmanın eğlenceli olduğunu gösteriyor. Bu durum çocuklar üzerinde yanlış bir algı oluşturuyor. Çocuklar paylaşmamanın daha iyi bir davranış olduğunu gösteriyor.
Bu reklam rahatsız edici ve çocukları yanlış yönlendiriyor. Çocukların yanlış değerlere sahip olmasına neden oluyor.
MEDYA OKURYAZARLIĞI BAKIŞ AÇISIYLA
Medya okuryazarlığı sorularına göre;
Mesajı reklamcılar satışı artırmak amacıyla oluşturmuşlar.
Dikkatimizi çekmek için kullanılan teknikler ise ortalığı dağıtıp kırıp dökmenin eğlenceli olduğunu vurguluyor ve bu hareketlerinden dolayı herhangi bir uyarı ya da ceza almadıkları içinde hoş bir davranış gibi gösteriyor.
Diğer insanlar bu reklamı paylaşmamak için her şeyin yapılabileceği ya da bunun çok eğlenceli bir durum olduğunu sanabilirler.
Bu mesaj luppo yemenin çok güzel bir şey olduğunu evde her durumda bulunması gerektiğini muhabbetin bir parçası olduğunu onsuz muhabbetin güzel olmayacağını söylemek için gönderildi.
Mesajda ihmal edilen yaşam tarzları ve bakış açıları; bir annenin çocukları evi dağıtıp yıkıp dökmesini gördüğü halde bu konuda uyarmaması bunun normal bir şeymiş gibi görmesi ve sadece luppo nun bitmesi konusunda bir tedirginlik yaşaması gerçek yaşantımızla hiç uyuşmuyor.
HARİBO REKLAMI
EĞİTİMCİ BAKIŞ AÇISI
Haribo reklamında insanların kendi uğraşları çok sıkıcıymış onları mutsuz ediyormuş gibi bir izlenim uyandırıyor. Evin en küçük üyesi jelibonları ilginç yerlere koyması ve aile üyelerinin dikkatini çekmesi ve onları kendi işlerinden alıp jelibonlar yiyip oyun oynamanın çok zevkli olduğu gösteriyor. Çocuk aile üyelerinin dikkatini haribo ile çekiyor ve ilgiyi kendine çekiyor. Aile üyelerini kendi etrafına çekiyor. Bunun da haribo sayesinde olduğunu gösteriyor.
MEDYA OKURYAZARLIĞI BAKIŞ AÇISIYLA
Medya okuryazarlığı sorularına göre;
Mesajı reklamcılar satış amacıyla oluşturmuşlardır.
Dikkatimizi çekmek için kullanılan tekniklerde her aile üyesini kendi uğraşlarıyla ilgilenirken dikkat çekici, ilginç yerlere hariboları koyarak onların dikkatini çekip işlerinden onları alıp sanki çok daha eğlenceli bir şeymiş, haribo yemek mutlu edermiş gibi insanlara bunu vermek istiyorlar.
Farklı olarak nasıl algılar diğer insanlar. Kendi uğraşları yaptıkları işler onları mutsuz ettiğini gösteriyor.
Bu mesaj niçin gönderildi. satışları arttırmak için. Haribo ile çocuk aile üyelerinin dikkatini kendine çekiyor ve haribo sayesinde bunun olacağını diğer çocuklara göstermeyi amaçlıyor. sanki haribo yemeden önce kendi dünyalarında yalnız ve mutsuzmuş gibi gösterip, haribo ile dikkat çekip hep beraber haribo yemek ve haribo sayesinde çok güzel bir oyun oynuyorlarmış gibi gösteriyor.
Bu reklamda ihmal edilen bakış açıları ve değerler ise; insanların uğraştıkları işler onlar açısında önemli olabilir ve dikkatinin dağıtılması hoş bir şey değil. insan kendi istediği için yalnız kalıyor ve sessiz bir ortam yaratıyor. ama reklamda görüldüğü gibi çocuk onların dikkatini haribo ile çekerek bütün ilgiyi kendi üstünde topluyor. gerçek yaşamımızda herhangi bir yiyecekle çocuklar ilgi çekmez.
MEDYA OKURYAZARLIĞI İLKELERİ BİZE NELER KAZANDIRIR?
Medya okuryazarlığı ilkeleri ile medya gördüğümüz her şeyi bu sorular doğrultusunda inceleyip amacını ve bize vermek istedikleri mesajı bulabiliriz. bu şekilde medya da gezen her türlü yazıyı eleştirel bir şekilde inceleyip güvenirliliği konusunda emin olmaya çalışırız. Medya okuryazarlığı sayesinde bireyler eleştirel düşünürler ihtiyaç duydukları zaman sorgulama yapma alışkanlıkları ve kendilerinin ifade etme becerileri kazanırlar.
Medya okuryazarlığı sayesinde ;
Aldığımız mesajlarda sorgulama yapmaya ve eleştirel düşünmeyi sağlar.
Toplum için bilgiye, düşünmeye ve katılıma önem veren katılımcılar yetiştirir.
İnsanların medyanın vermek istedikleri mesajı kendi düşünceleri ve yaşam deneyimleri ile doğrularlar, eleştirirler.
Farklı bakış açılarını görme ve onlara saygı göstermeye teşvik eder.
Medya okuryazarlığı ile medyanın insanları nasıl etkilediği, popüler kültürü nasıl biçimlendirdiğini göstermekten kişilere yardımcı olur. Eleştirel düşünme ve sorun çözme yeteneklerini geliştirerek bilgiyi bilinçli bir şekilde üretme ve tüketmesini sağlar. Medya okuryazarlığı ile medyadan geçen bilgileri akıl süzgecinden geçirmeyi, medyanın yapısını ve işleyişini öğrenir, kurguyu gerçekten ayırabilir, medyayı eleştirel bir şekilde izlemeyi sağlar.
Yorumlar
Yorum Gönder